Úvod / Tipy z Talianska

Všetko, čo ste nevedeli o pizzi

02. 06. 2017

Pizza, napríklad syrová, šunková či Hawai, je celosvetovo obľúbená a najviac si na nej pochutnáte v Taliansku. V skutočnosti ju však začali piecť starí Gréci.

Pokrm podobný pizzi pritom existoval už pred tisíc rokmi. Placky z rozvaľkaného cesta obložené mäsom, zeleninou a ďalšími dobrotami bežne jedli Egypťania či Etruskovia. Gréci potom ozdobili placky rôznymi surovinami ešte pred upečením - a na svete bola prvá pizza. Ešte pred Ježišom. Ďalšie národy ju obohacovali ovocím, bylinami alebo medom, dnes neodmysliteľná paradajka však stále chýbala. Tá sa na pizzu začala pridávať až v 16. storočí, ale kto s tým nápadom prišiel prvý, už dnes nevypátráme.

Neapol a pizza – to patrí k sebe!

Isté je, že v roku 1738 vznikla v talianskom Neapole Port'Alba prvá pizzeria na svete, ktorá na rovnakom mieste stojí aj v súčasnosti. Tiež názov pizza pochádza z neapolského dialektu taliančiny, zo slova picea, ktoré označovalo pečené placky z kysnutého cesta, na ktoré sa pokladali ďalšie prísady.

Z Neapola sa pizza postupne rozšírila do celého sveta. Namiesto jedla pre chudobných (vytvoreného zo zvyškov) sa v 19. storočí stala pokrmom kráľov. Od roku 1905 si pizza buduje svoje pevné miesto aj v Amerike, ale nájdete ju takmer úplne všade a v rôznych príchutiach a variantách. 

3 tradičné neapolské pizze

Zaiste, iba slávna neapolská pizza je na zozname kultúrneho dedičstva. Kto by ju chcel piecť, potrebuje špeciálne ingrediencie z oblasti pod Vezuvom. A rozpálenú pec, v ktorej sa kúri výhradne bukovým drevom. Poznáme 3 tradičné neapolské pizze:

   1. Napoletana (tiež pizza Roma či Romana) - sú na nej paradajky odrody San Marzano,        ančovičky, kapary a mozzarella di Bufala Campana, ktorá má tiež ochrannú známku EÚ. Vyrába        sa len z mlieka polodivokých vodných byvolov pasúcich sa v Kampánii a okolí Lazia.

   2. Margherita - obsahuje paradajky San Marzano, byvoliu mozzarellu z čerstvého mlieka, bazalku        a panenský olivový olej. U nás je najobľúbenejši a tiež najlacnejšia. Môžete si ju skúsiť upiecť aj        doma - tu je recept od Taliana.

   3. Marinara - obsahuje paradajky, cesnak, oregano a olivový olej.


Pizza však patrí ku každej talianskej dovolenke, bez ohľadu na geografiu. Napríklad v atraktívnom stredisku Lignano Sabbiadoro vám ju odporučíme v reštauráciách O Sole Mio, Sandrocchia či Croce Del Sud.

2010 - 2024 © Italia Travel - nejlepší dovolená v Itálii
Vytvořilo Plugo.cz - tvorba e-shopů